[À DISTANCE] Felix Poetry Festival

Du 20/10/2020 au 24/10/2020

Ajouter au calendrier

  • Gand et Anvers

Ontmoet de Versopolisdichters - 2020

Poëziecentrum presenteert de vier geselecteerde versopolisdichters die zullen deelnemen aan de Versopolis Poetry Talk op woensdag 21 oktober en het Versopolis X Felix Poetry Festival op zaterdag 24 oktober. In het kader van het digitale festival leert het publiek de poëzie en de dichters achter de poëzie kennen. Ontmoet hier onze Versopolisdichters: Samantha Barendson (Frankrijk), Carmen Camacho (Spanje), Eiríkur Örn Norðdahl (Ijsland) en Gjoko Zdraveski (Noord-Macedonië).

Versopolis belgique

Samantha Barendson (1976), onze eerste Versopolisdichter, heeft Franse, Italiaanse en Argentijnse roots en woont in Lyon. Ze schrijft poëzie, romans en essays waarin haar woorden van de ene naar de andere taal reizen. Haar debuut, Des coquelicots (2011), is gewijd aan de rode klaproos in zowel haar uiterlijke verschijning als haar symbolische gelaagdheid. Zelf stelt ze vast dat de mensen in haar omgeving haar grootste bron van inspiratie zijn; mensen in beweging, mensen die liefhebben, hopen, dromen en zijn. 

Carmen Camacho (1976) - een Spaanse dichteres wier werk reeds in 7 verschillende talen vertaald werd - schrijft gedichten, theatrale poëzieprogramma's en is literatuurcritica. Gefascineerd door de dialoog tussen poëzie en beeldende kunst, zette Camacho al een reeks poëzievoorstellingen op poten met verschillende kunstenaars. In haar poëzie omarmt Camacho het verleden en het heden, de vrouw van nu en het meisje van vroeger, de link tussen het onbewuste en het bewuste.

Eiríkur Örn Norðdahl (1978) is een dichter, romanschrijver, performer en essayist. Hnefi eða vitstola orð (Fist or words bereft of sense) (2013) is zijn zesde poëziebundel, over de Ijslandse bankencrisis. Norðdahl staat tevens bekend als een van de oprichters van het IJslandse avant-gardistische poëziecollectief Nýhil. In zijn poëzie stelt de IJslandse dichter zijn eigen idealen en ideeën in vraag en probeert hij te ontdekken wat poëzie voor hem kan en moet betekenen. 

Gjoko Zdraveski (1985) - de laatste Versopolisdichter - schrijft poëzie, kortverhalen, essays en wordt bovendien bestempeld als een van de meest opmerkelijke stemmen onder de jonge dichters in Noord-Macedonië. De thematiek die Zdraveski aanstipt in zijn poëzie is heel divers van aard: zijn debuutbundel Palindrome with Double 'N' (2011) is een serene ode aan de liefde. house for migratory birds (2013), zijn tweede dichtbundel, gaat over het oversteken van grenzen, de vrees om te reizen en de immigrant die reismoe is. 

Gand et Anvers Belgique

Festival Poésie Lecture